Blog

Produktiviti Hebat Cuti Sekolah! BERDEBAT DGN ANAK? Cara Keempat Memang POWER!

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh.. cuti sekolah semakin dekat dan inilah masanya untuk anda tahu apakah aktiviti atau lebih tepat PRODUKTIVITI yang patut kita berikan kepada anak-anak sepanjang cuti sekolah mereka.

Antara yang menarik dan ‘rare’ adalah berdebat! Ya, BERDEBAT! Debat yang sihat, beradab dan merangsang minda.

Kenapa perlu berdebat dengan anak-anak? Jom kita tengok sebab-sebabnya!

Definisi Debat

Bagi memudahkan anda faham apa istilah sebenar berdebat ialah merupakan perbahasan dan pertukaran pendapat mengenai sesuatu isu dengan saling memberi alasan yang disertakan maklumat, bukti dan data yang kukuh bagi mempertahankan pendapat masing-masing.

Debat juga sering kali diadakan dalam bentuk pertandingan yang dilakukan di sekolah-sekolah dan universiti. Bunyi macam menarik je kan? Memang sangat-sangat menarik sekiranya kita mengaplikasikan rekreasi minda sebegini bersama anak-anak.

Oh ya, tak perlu bayangkan yang kita akan berdebat dengan anak-anak seperti pertandingan debat ye. Tiada kerajaan dan pembangkang. Tiada hakim dan penjaga masa.

Continue reading “Produktiviti Hebat Cuti Sekolah! BERDEBAT DGN ANAK? Cara Keempat Memang POWER!”

Advertisements
Blog

Cipta Hobi Baru Sewaktu Cuti Sekolah! Point Ke-3 Mesti Ibu Suka!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Soalan ini sangat penting :

Ibu bapa dah sediakan aktiviti untuk anak-anak cuti sekolah ini?

Cuti sekolah kian hampir dan inilah masanya untuk ibu bapa sediakan aktiviti yang berfaedah dan bermanfaat untuk anak-anak. Apakah aktiviti yang boleh dibuat bersama anak-anak sepanjang cuti sekolah mereka?

Saya cadangkan untuk  anda  lakukan aktiviti bersukan atau riadah ataupun mencipta hobi yang baru bersama  anak-anak anda.

Kenapa bersukan atau riadah?

Aktiviti bersukan atau riadah merupakan salah satu amalan gaya hidup sihat. Bersukan atau beriadah ini juga dapat menenangkan fikiran sekali gus dapat menyihatkan tubuh badan kita dan juga anak-anak kita. Aktiviti ini juga dapat dijadikan satu aktiviti amalan mingguan keluarga anda.

Ia merupakan sebuah aktiviti ‘bonding’ yang murah, mudah dan mencapai matlamat!

Continue reading “Cipta Hobi Baru Sewaktu Cuti Sekolah! Point Ke-3 Mesti Ibu Suka!”

Blog

IDEA BERNAS Untuk Cuti Sekolah! Paling Mudah Adalah No.1 !

Nak Buat Apa Cuti Sekolah Ni?

Cuti sekolah bakal tiba. Anak-anak riang gembira. Cuti sudah dipohon. Ibu bapa sudah bersiap dengan segala persediaan yang dirasakan perlu. Inilah peluang untuk meluangkan masa berkualiti dengan anak-anak.

Tetapi, ibu bapa pula macam mana? Lebih-lebih lagi bagi ibu bapa bekerjaya yang susah nak minta cuti untuk pergi melancong. Jangan risau tuan-tuan dan puan-puan.

Menjadi ibu bapa boleh membuatkan kita jadi kreatif. Inilah masa untuk kita luangkan untuk anak-anak. Selain itu, kita juga boleh belajar kemahiran baru. Berikut ialah apa aktiviti yang boleh dirancang bagi memenuhi cuti sekolah anak-anak:

  1. Melayari laman web yang mesra kanak-kanak. Laman web yang mesra kanak-kanak menjadikan pembelajaran berjalan dengan menarik. Ibu bapa juga tidak perlu risau dengan maklumat yang bukan-bukan yang keluar di internet. Anak-anak dapat berseronok sambil belajar. Antara senarai laman web yang bagus untuk kanak ialah:

Continue reading “IDEA BERNAS Untuk Cuti Sekolah! Paling Mudah Adalah No.1 !”

Blog

Doa Senjata Kita!

Ada yang sudah berbelas tahun. Ada yang berpuluh tahun. Dan tidak kurang juga yang sudah berdekad usia dimamah namun masih belum mengetahui rahsia di depan mata. Rahsia bagaimana hidup ini bisa dibantu dan dipandu Sang Pencipta Alam. Rahsia tentang doa dan harapan yang jelas Allah nampakkan dalam surah yang paling popular dalam hidup kita yakni Al-Fatihah.

15578032_1343807838974532_8558529173039599944_o

TELITI DAN HAYATI

Andai kita meneliti dan menghayati setiap perkataan yang Allah ungkapkan dalam surah ini, maka kita bakal bangun dari mimpi dan mengerti betapa indahnya realiti. Dalam ayat kelima surah al-Fatihah, bukankan Allah telah berfirman, “KepadaMu kami  mengabdikan diri dan kepadaMu kami memohon pertolongan.”

Continue reading “Doa Senjata Kita!”

Blog

Cari Murabbi, Jadi Murabbi

 

Assalamualaikum semua! Harap semuanya ceria, bertenaga dan tidak putus asa dalam menjadikan diri anda seorang Muslim yang hebat!

Badrul Sani

Hari ini AMPAC nak berkongsi tip untuk anda, sbg Brilliant Student, bangkit menjadi pelajar yang hebat. Apakah caranya; CARI DAN JADI MURABBI?

Apa maksud Murabbi? Mudahnya, Murabbi ini difahami sebagai personal coach, guru istimewa atau personal trainer.

APA PERLUNYA MURABBI?

Dalam mencorak kejayaan, kita perlu bijak dalam mengatur strategi. Dan strategi yang terbaik adalah strategi daripada mereka yang telah mencapai kejayaan yang kita impikan. Strateginya sudah terbukti berkesan dan insyaAllah andai kita pula yang mengaplikasikannya, hasilnya pasti sama.

Continue reading “Cari Murabbi, Jadi Murabbi”

Blog

STRAIGHT A Akademik Semata Tak Cukup!

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Mari kita rafa’kan kesyukuran ke hadrat Ilahi atas nikmat iman dan nikmat Islam dan kita masih diberi peluang untuk bernafas pada hari ini.

 

Straight A adab? Apa tu? Tak pernah dengar pun. Mengapa perlu Straight A? Bukankah Straight A hanya untuk mata pelajaran di sekolah sahaja? Nah, di sini kita akan berbicara mengapa perlunya Straight A dalam beradab.

Apa maksud adab?

Istilah adab dapat difahami sebagai tingkah laku yang sopan, yang hemat dan berbudi pekerti. Perilaku yang beradab diiktiraf sebagai mulia di dalam Islam.  Adab bukanlah dicipta secara semberono untuk kepuasan nafsu manusia semata tetapi ia adalah berlandaskan Al-Quran dan hadis. Hatta dalam Rukun Negara kita sendiri menekankan tentang kesopanan dan kesusilaan. Jadi mengapa mesti kita tidak beradab?

Continue reading “STRAIGHT A Akademik Semata Tak Cukup!”